ציסטות בעור

ציסטות בעור הינן רקמות קטנות ומעוגלות, הן מוצקות אך גם רכות למגע ולפעמים יש להם פתח קטן אשר ממנו עשוי לצאת חומרציסטות בעור בצבע צהוב או לבן והריח שלו הוא רע. ציסטות בעור הינן יחסית נפוצות והם יכולות להופיע בכל מקום על גופו של האדם, הן יכולות להיות בגדלים שונים ולרוב הצבע שלהם יהיה זהה לצבע העור של האדם.

ממה נגרמות ציסטות בעור ומה התסמינים שלהן? איך אפשר לטפל בציסטות בעור ואיך בכלל מאבחנים אותם? האם צריך לעבור הליך רפואי בכדי לטפל בהן או שהן חולפות לבד? המשיכו לקרוא וללמוד עוד על הנושא של ציסטות בעור.

מהן ציסטות בעור?

כפי שציינו לעיל ציסטות הן בעצם רקמות קטנות ומעוגלות אשר בולטות החוצה. ציסטות בעור הן מוצקות אך כאשר נוגעים בהן הן מרגישות רכות למגע. במקרים מסוימים הציסטה תפריש חומר אשר יכול להיות בצבע לבן או בצבע צהוב ויהיה לו ריח רע. ציסטות בעור יכולות להופיע בכל מקום בגוף, מאחורי האוזן, על הפנים, בגב, על הרגליים, על הקרקפת ועוד.

יש לשים לב להבדל בין ציסטות בעור ללימפומה. לימפומה היא גידול שהוא שפיר, כלומר שאינו סרטני, והיא בעצם מורכבת מתאי שומן. ציסטה בעור, לעומת זאת, היא רקמת עור אשר יש בה חלב. מבחינה ויזואלית, לימפומה וציסטה בעור נראות אותו דבר ושתיהן, ברוב המקרים, אינן מסכנות חיים.

מה גורם להתפתחותן של ציסטות בעור?

הציסטה למעשה נוצרת בתוך העור, היא מגיעה מתוך העור עצמו, ולכן הצד החיצוני שלה נראה ומרגיש אותו דבר כמו שאר העור. אין זה ידוע מה בדיוק גורם לכך שיופיעו ציסטות בעור של האדם, אך נראה שישנו קשר למקרים בהם האדם סובל מראשים שחורים או מאקנה. במקרים מסוימים יכולה חבלה באותו אזור גם לגרום לכך שתתפתח ציסטה בעור.

מה תסמיני ציסטות בעור?

לרוב לא יהיו תסמינים ייחודיים לציסטות בעור ויהיה מדובר רק בתסמינים שהם ויזואלים. במקרים בהם הציסטות בעור מזדהמות יתכן והן ישנו את צבען לצבע אדום והאדם יחוש גם בכאב. כאשר ציסטות בעור מזדהמות, הן מתנפחות והופכות להיות אדומות וגם רגישות. במקרים מסוימים יכולה להיות גם הפרשה של מוגלה, כשזה קורה יש לדעת שהזיהום יכול להתפשט גם למקומות אחרים ולהפוך לזיהום נרחב יותר. בעיה נוספת אשר עשויה לעלות בעקבות ציסטות בעור היא כאשר הציסטות גדלות. ציסטות שגדלות לגודל גדול יכולות להפריע לאדם ואף לגרום לחוסר נעימות ולכאב. ישנם מקרים שגם ציסטות קטנות בעור יכולות להכאיב, לדוגמה, כאשר הן ממוקמות במקום לא נוח.

כיצד ציסטות בעור מאובחנות?

את האבחנה האם מדובר בציסטות בעור או לא יעשה רופא עור. הדרמטולוג יבדוק על ידי בדיקה גופנית האם מדובר באמת בציסטה או בגוש מסוג אחר, למשל: לימפומה, המנגיומה, פיברומה או גידול שהוא לא שפיר. לרוב האבחנה תעשה על ידי הרופא די בקלות ולא יהיה צורך לקחת דגימה לשם ביופסיה, רק במקרים מאוד חריגים, כאשר הרופא לא הצליח להכריע במה בדיוק מדובר, ייתכן והוא יבקש לעשות ביופסיה.

אילו אפשרויות טיפול יש כיום לציסטות בעור?

כאשר ציסטות בעור אינן מזוהמות, לרוב לא יהיה צורך בטיפול רפואי מיוחד ולמעשה אפשר פשוט לא לעשות דבר. אם הציסטות בעור מפריעות מבחינה אסתטית, ניתן להתייעץ עם רופא לגבי הליך כירורגי שנעשה בהרדמה מקומית שבאמצעותו יהיה ניתן להסיר את הציסטה. כמובן שבמקרים של זיהום בעור יש לפנות כמה שיותר מהר לבדיקה רפואית וכאשר התפתח זיהום בציסטה ייתכן ויהיה צורך לקחת אנטיביוטיקה. מומלץ מאוד לא לנסות לטפל בציסטות בעור ללא רופא, זאת משום שטיפול לא מקצועי עשוי לגרום לזיהום באזור, לצלקות ואף פיגמנטציה.

האם ציסטות בעור חולפות מעצמן או דורשות טיפול מיוחד?

כפי שציינו לעיל, לא מדובר במחלה מסכנת חיים וניתן פשוט להמשיך ולחיות עם ציסטות בעור. ציסטות בעור לא נעלמות מעצמן, הן יכולות להישאר באותו הגודל או לגדול במהלך הזמן, כמו כן הן יכולות גם לפתח דלקות או זיהומים. בדרך כלל, כאשר יש לאדם ציסטה בעור, לאחר שהיא נעלמה או לאחר שהוצאה בהליך כירורגי, היא עשויה לחזור. לצערנו ציסטות בעור אינן צפויות ואי אפשר לדעת אם גם לאחר הליך כירורגי הציסטות בעור לא יחזרו.

מתי כדאי לטפל אם יש ציסטה בעור?

לא בכל מקרה של ציסטה בעור נבחר לטפל. ישנם מקרים בהם הצלקת שתישאר לאחר הטיפול אינה עדיפה על פני הציסטה עצמה ולכן ישנם מקרים בהם נבחר שלא לטפל בציסטה. ישנם מקרים בהם הציסטה מאד מפריעה ברמה האסתטית ולכן נחליט שכן לטפל בה.

האם ציסטה בעור היא מסוכנת?

ברוב המקרים אין סכנה כשמדובר בציסטות, כמובן כדי לוודא כדאי תמיד להתייעץ עם רופא מומחה לתחום, במיוחד במקרים בהם הציסטה משנה צורה, גודל או מתחילה לגרום לכאב.

האם ציסטה בעור שנעלמה יכולה לחזור?

אכן ישנם מקרים בהם ציסטות שהסירו יכולות לצמוח שוב באותו המיקום או לחילופין יכולות להופיע ציסטות חדשות במקומות חדשים.

האם ציסטה בעור היא כואבת?

אחד האמצעים הכי ברורים לזיהוי בציסטות שהוא שלרוב הן אינו כואבות ופעמים רבות מטופלים לא מרגישים בכלל בקיומן והן עולות לדיון במסגרת מעקב רפואי כללי. יחד עם זאת, יש מצבים בהן הן כן כואבות וזה מאוד משתנה בהתאם למטופל ולמקום שבו הו מופיעות. 

באיזה איזורים בגוף יכולות להופיע ציסטות?

ציסטות יכולות להופיע בכל מקום בגוף האדם מתחת לעור.

סוגים של ציסטות

למעשה, קיימים שני סוגים של ציסטות. הסוג הראשון אלו הן ציסטות הנמצאות בתוך איברים פנימיים. הסוג הזה מטופל אך ורק על ידי רופאים כירורגיים עם הסמכה מתאימה באמצעות ניתוח. לרוב, הן יוסרו בשיטה המכונה לפרוסקופיה או באמצעות מכשיר הנקרא אנדוסקופ. מכשיר זה נחשב ליעיל מאוד, שכן הוא הופך את התהליך לפחות מורכב והוא מונע היווצרות של חתכים גדולים. הסוג השני אלו הן הציסטות החיצוניות, ברקמות רכות תת עוריות והן נראות כמו גושים של שומן. יש גם ציסטות בשכבות החיצוניות של העור, למשל בצוואר, ברגליים או על הפנים, ציסטות באזור הראש וכדומה. ניתן להסירן גם באמצעות שיטת לייזר כנחשבת לשיטה יעילה, מהירה, עפ רמת כאב מאוד מינימלית. משך הטיפול קצר מאוד, אך לעתים יש צורך בכמה מפגשים. בכל אופן, אם אתם מזהים ציסטות בעור, כדאי לפנות כמה שיותר מהר לרופא עור ולאבחן את הסוג ואת הטיפול המתאים. 

צרו קשר לפתרונות לטיפול בפסוריאזיס >>