פטריה בנרתיק

פטרת בנרתיק
פטרת בנרתיק

פטריה בנרתיק היא סוג מסוים של שמר דיפלואידי שיכול לפגוע בנוסף לנרתיק גם בחלל הפה ובאזורים שונים של מערכת העיכול.

הפטריה שפוגעת בנרתיק נקראת קנדידה וזיהום של קנדידה נחשב למאוד שכיח. למעשה שליש מהמקרים של דלקת נרתיקית מקורם בפטריית הקנדידה.

ישנם סוגים רבים של קנדידה כאשר קנדידה מסוג אלביקנס היא הזן שאחראי לשמונים אחוז מכלל הזיהומים הפטרייתיים הנרתיקיים.

הפטריה המדוברת נמצאת באופן שגרתי בנרתיק הנשי אך במצבים מסוימים כפי שנפרט בהמשך עלולה להיווצר סביבה שגורמת לפטריה לשגשג בצורה לא פרופורציונאלית.

פטרת בנרתיק והגורמים

כפי שציינו חשוב להבין שהפטריה נמצאת בנרתיק באופן טבעי ולרוב אינה מסבה לנשים שנושאות אותה שום חוסר נוחות.

עם זאת, במצבים מסוימים נוצר חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים בנרתיק ובמצב כזה הפטריה עלולה לשגשג ולהתרבות ולהתחיל להשפיע על איכות חייה של האישה. להלן הגרמים המרכזיים להתפשטות פטריה בנרתיק:

  • תרופות אנטיביוטיות עלולות להביא למיגור של אוכלוסיית החיידקים "הטובים" שנמצאים בנרתיק דרך קבע וישנן נשים שבאופן קבוע כבר לאחר מספר ימים של משטר אנטיביוטי מתחילות לסבול מהפטריה.
  • הפטריה בנרתיק טריה יכולה לשגשג גם במקרים בהם נוצר חוסר איזון הורמונאלי שלעתים מתרחש בתגובה לנטילת גלולות נגד היריון.
  • נשים שנוטלות תרופות שמיועדות להביא לדיכוי של מערכת החיסון גם כן נמצאות בסיכון מוגבר לפגיעה פטרייתית.
  • נשים שסובלות ממחלת הסוכרת מהוות קבוצת סיכון מיוחדת לפגיעה של הפטריה משום שפעמים רבות המחלה (במיוחד במקרים בהם המחלה לא מאוזנת או לא מטופלת כראוי) מובילה לשינוי במאזן החומציות של הנרתיק וליצירה של סביבה אופטימאלית לשגשוג של הקנדידה.
  • לבישה של בגדים צמודים מאוד מבדים לא נושמים עלולה להגביר את הלחות באזור הנרתיק וכידוע סביבה לחה וחמה היא הסביבה האידיאלית להתפתחות ולשגשוג של פטריה בנרתיק.

התסמינים של פטריה בנרתיק

פטריה בנרתיק יכולה להוביל לתסמינים שונים ומגוונים שבאים לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות שמשתנים בין אישה לאישה.

התסמין המרכזי הוא גרד בנרתיק ותחושה של צריבה גם ללא מגע חיצוני. בנוסף לכך תחושת הצריבה יכולה להופיע או להתגבר בזמן מתן שתן וכאבים לרוב יופיעו בזמן קיום יחסי מין.

פטריה בנרתיק יכולה גם לגרום לאדמומיות נרתיקית שעלולה להתפשט לאזור השפתיים החיצוניות של הפות ולהפרשה של חומר גבשושי בצבע לבן שמזכיר מאוד במראה שלו גבינת קוטג'. למרות שהפטריה אינה מסוכנת במידה חמורה, יש בתסמינים השונים שלה בכדי להביא לפגיעה משמעותית בחייהן של הסובלות ממנה בדגש על נשים שסובלות ממנה לעתים תכופות ובאופן תדיר.

ישנם גורמים שונים שיכולים להביא להתבטאות סימפטומטית דומה שאינם פטרייתיים. בין הגורמים האלו ניתן להזכיר למשל מצבים אלרגיים שיכולים להופיע בתגובה למגן תחתון חדש או אפילו בתגובה לסבון לא מוכר וכן זיהומים חיידקיים מסוימים.

על מנת לדעת כיצד לטפל באופן המוצלח והמותאם ביותר בהתאם לגורם שהוביל להיווצרות התסמינים ישנה חשיבות גדולה לפנות לרופא נשים לאבחון הבעיה באופן מדויק.

כיצד ניתן לטפל בפטריה בנרתיק?

ישנו מגוון של תרופות שמיועדות לטיפול בפטריות בנרתיק שמגיעות בצורת משחות וגינליות המכילות חומרים אנטי פטרייתיים. מעבר לקטילה של הפטריות ישנו צורך לרוב לטפל בתסמינים של הגרד ושל הצריבה ואת זאת ניתן לעשות על ידי שימוש בתכשירים שמיועדים להרגעה מקומית.

באופן כללי הדרך הטובה ביותר להימנע מזיהום פטריה בנרתיק היא מניעה שלו. לרוב מדובר על הימנעות במידת האפשר מצריכת מזונות מתוקים במיוחד והקפדה על צריכת מוצרים שמכילים פרוביוטיקה.

בנוסף לכך, נשים בעלות נטייה להתפשטות של קנדידה בנרתיק מונחות שלא ללבוש בגדים צמודים מדי באזור האגן, להקפיד על היגיינה באזור וכן להימנע משימוש בסבונים או בדאודורנטים מקומיים שעלולים ליצור תגובה אלרגית.

ראו גם:

פטרת בציפורניים

פטרת בעור

צרו קשר לפתרונות לטיפול בפסוריאזיס >>