עקיצות בעור הן הגדרת מטרייה לפגיעות עוריות שונות שמתרחשות בעור האדם על ידי חרקים, עקרבאים ואפילו סוגים שונים של דגים.
למעשה חרקים יכולים לפגוע באדם באמצעות נשיכה ולא רק על ידי עקיצה אך לרוב בשפת היומיום לא נהוג להבחין בין שתי הפגיעות. לפיכך גם נשיכת עכביש, פרעוש או קרציה נקראת על פי רוב עקיצה.
החרקים שאכן מצוידים בעוקץ שנפוצים בישראל הם יתושים, צרעות ודבורים שמשתמשים בעוקץ שלהם כדי להחדיר חומרים מסוימים לעור. במקרים מסוימים העקיצות בעור יכולות להתבטא בגרד מקומי או בנפיחות ואדמומיות בלבד אך כפי שנפרט בהמשך התגובה של הגוף לעקיצות יכולה להיות חמורה מאוד ואף לסכן את חייו של האדם.
סוגי העקיצות בעור
את סוגי העקיצות ניתן לסווג לפי סוג החרק העוקץ. כך למשל עקיצות יתושים ארצישראלים אינן נחשבות למזיקות במיוחד למרות שישנם אנשים שעלולים לפתח תגובה אלרגית מסוימת שתגרום להיווצרות של נפיחות לא פרופורציונלית באזור העקיצה.
נקבת היתוש מחדירה בזמן העקיצה את העוקץ שלה לעור האדם במטרה למצוץ את הדם של הנעקץ תוך שהיא מזרימה למקום העקיצה חומר שמטרתו למנוע את הקרישה של הדם.
למרות שבאופן עקרוני התגובה לעקיצה שמתבטאת בגרד בסך הכול לא מסוכנת במיוחד, הרי שישנם יתושים שעלולים להעביר טפילים שונים לאדם וביניהם את וירוס מערב הנילוס ואת הפלסמודיום שגורם למחלת המלריה. סוגי עקיצות נוספים יכולים להיות עקיצות של דבורים, צרעות, דגים ואפילו עקרבים.
מה הם התסמינים של העקיצה?
התסמינים של עקיצות בעור רבים ומגוונים ומשתנים בהתאם למקור העקיצה וכן למידת הרגישות של האדם הנעקץ, לקיומה או אי קיומה של אלרגיה ועוד. כך למשל בישראל ישנם 21 סוגי עקרבים כשהעקיצה של חלק מהם עלולה להתבטא בנפיחות מקומית, בהזעה מוגברת ובדופק מהיר מהרגיל אך סוגים מסוימים כמו למשל העקרב הצהוב או העקרב השחור יכולים להביא למוות של הנעקץ.
עקיצת עקרב יכולה לגרום גם להקאות במקרים מסוימים. עקיצת יתוש לרוב מתמצה בגרד מקומי, בנפיחות ובאדמומיות שנמשכים עד מספר ימים וחולפים מאליהם.
עקיצה של דבורה תוביל אף היא לכאב מקומי, גרד ונפיחות אך אנשים שאלרגיים לדבורים עלולים לחוות עלייה בחום הגוף, להתעלף, לסבול מנשימה כבדה ואף להגיע למצב שבו דרכי האוויר נעשות נפוחות עד כדי חוסר יכולת לנשום.
כיצד מטפלים בעקיצות בעור?
הדרך הטובה ביותר לטפל בעקיצות בעור היא להימנע מהן. כדי להימנע מעקיצות בעור מומלץ להקפיד על נעילת נעליים גבוהות ובגדים ארוכים כשיוצאים לטייל באזורים בהם יש פעילות מוגברת של חרקים ולהימנע מלבישה של בגדים בצבעים זרחניים שעלולים למשוך חרקים שונים.
כאשר נועלים נעליים בשטח יש לוודא שבמהלך הלילה לא נכנס לנעל עקרב וכך יש לעשות גם לגבי שק השינה לפני הכניסה אליו. כמו כן כיום ישנו מגוון של תכשירים שמיועדים למריחה על הגוף שתפקידם הוא לדחות את החרקים השונים.
במידה והתרחשה עקיצה שהתגובה הפיזית אליה מפריעה במיוחד ניתן למרוח באזור העקיצה משחות שונות כמו למשל פניסטיל שמכילות חומרים אנטי היסטמינים לדיכוי התגובה.
כמו כן, קירור של האזור על ידי חבישה קרה או הצמדה של קוביית קרח לעקיצה יכול לאלחש ולהרגיע את העור. במקרה של עקיצת דבורה יש להוציא את העוקץ על ידי גירוד שלו ולהימנע מלחיצה עליו ובכל מקרה שבו מופיעים תסמינים לא שגרתיים כמו קוצר נשימה או כאבי בטן למשל חשוב מאוד לגשת במהירות לקבלת סיוע רפואי.
סימנים חשודים נוספים יכולים להיות שלשולים או התכווצויות מעיים, סחרחורת חמורה, צרידות ואפילו צפצופים בנשימה.