העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו שמכסה כמעט את כל שטחו של הגוף. לעור ישנם תפקידים מורכבים וחשובים ביותר שנחוצים לקיום החיים.
בין היתר העור אחראי לסלק פסולת מן הגוף, לווסת את הטמפרטורה של הגוף, להגן על הגוף מפני חדירה של מזהמים, להגן עליו מפני פציעות, לקלוט נתונים מהסביבה ועוד.
מאחר ומדובר באיבר כל כך מורכב שכל פגם או נזק שנגרם לו עלול לגרום לבעיה תפקודית או למחלה, במהלך מאתיים השנים האחרונות התפתח ענף רפואי שעוסק באופן בלעדי בעור שנקרא דרמטולוגיה.
לפיכך רופא עור בשפה המקצועית נקרא דרמטולוג. דרמטולוגיה היא ענף בתחום הרפואה שמתמקד בלימוד ובחקר המאפיינים הפיזיולוגיים, הפתולוגיים והאנטומיים של העור ושל הרקמות הנלוות אליו כמו לדוגמה הציפורניים והשיער.
התמחויות רופא עור
במהלך ההכשרה של רופאי העור לומדים הסטודנטים והמתמחים נושאים רבים ומגוונים שקשורים לעור. בין היתר מדובר על מחלות עור דלקתיות, מחלות גידוליות של העור, תופעות אלרגיות שבאות לידי ביטוי בעור, מחלות עור זיהומיות ועוד.
בעקבות ריבוי התחומים כיום ישנן התמחויות שונות שמצריכות תקופת התמחות נוספת מעבר ללימודים הבסיסיים וכן מעבר של בחינות מיוחדות שרופאים יכולים לבחור בהן להלן:
- רופא עור ילדים – התמחות זו מחייבת התמחות ברפואת ילדים בנוסף להתמחות ברפואת עור תוך התמקדות במחלות עור שייחודיות לילדות ובמחלות עור גנטיות (מולדות).
- רפואת מין – התמחות ברפואת עור שמתמקדת במחלות מין. פעמים רבות הטיפולים שניתנים במסגרת רפואת מין משותפים גם לרופאי נשים ולאורולוגים.
- רופא עור תעסוקתי – התמחות מיוחדת שמאפשרת לרופאים לעסוק באבחון ובטיפול במגוון של אלרגיות שנובעות כתוצאה מחשיפה לחומרים שונים כמו למשל חומרי ניקיון, אבק, כימיקלים או תכשירים קוסמטיים שונים.
- דרמטולוגיה פתולוגית או דרמטופתולוגיה – תחום התמחות שעוסק בפתולוגיות של העור. בדרך כלל התמחות בתחום זה מצריכה שנת לימודים נוספת שבה לומדים סמסטר אחד פתולוגיה כללית וסמסטר אחד דרמטולוגיה פתולוגית. מדובר על התמחות שמתמקדת באבחון של נגעי עור ומחלות עור על ידי שימוש במיקרוסקופ. בדיקות אלו מתבצעות על רקמות תאים שהוסרו מהעור על מנת לאבחן מחלות שלא ניתן לאבחן בדרך אחרת.
- ניתוחי מוס – ניתוחים על שם מוס הם ניתוחים שבהם מתבצעת כריתה של נגעים סרטניים מהעור על ידי שימוש בטכניקה מיוחדת שמאפשרת להסיר רק את השכבות הספציפיות הדורשות הסרה ואף שכבה נוספת זולתן. במהלך הניתוחים האלו מבוצעת הערכה מחודשת לאחר הסרה של כל שכבה עורית ומתקבלת החלטה לגבי ממדי הניתוח בזמן אמת.
- רפואת עור אסתטית – התמחות ברפואת עור אסתטית מאפשרת לבוגרים לבצע טיפולים לשיפור של חזות העור ולתיקון של נזקים שנוצרו בעקבות קרינת השמש, הזדקנות טבעית, צלקות שונות ועוד.
טיפולים שרופא עור מעניק
רופאי עור מעניקים מגוון רחב ביותר של טיפולים כשבראש ובראשונה תפקידם לאבחן את הבעיה העורית שהובילה לפנייה הראשונית של המטופל.
רופא עור יכול לתת למטופלים שלו מרשם לתרופות אנטיביוטיות לטיפול מערכתי במחלה עורית, לטפל במטופליו על ידי משחות סטרואידיות ואף להזריק תכשירים שונים דוגמת בוטוקס.
ישנם גם רופאי עור שמעניקים טיפולים של השתלת שיער, שאיבת שומן ואף הסרת שיער בטכניקות מתקדמות. רופאי עור גם מסירים שומות או נגעים עוריים, מטפלים במחלת סרטן העור ועוד.
אילו מחלות עור קיימות?
ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות עור שידועות כיום למדע הרפואי להלן:
- מחלות עור על רקע גנטי – נוירופיברומטוזיס, פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ועוד.
- נגעים מולדים בכלי הדם – המנגיומה או מלפורמציה וסקולרית.
- מחלות אוטואימוניות עם מעורבות עורית – פמפיגוס, זאבת, סקלרודרמה ועוד.
- מחלות זיהומיות על רקע זיהום חיידקי, ויראלי או פטרייתי – אבעבועות רוח, אדמת, חצבת, סקביאס ועוד.
- גידולים בעור – אנגיוסרקומה, מלנומה, קרצינומה ועוד.
ראו גם: