נוירופיברומטוזיס הוא השם שניתן לשתי מחלות גנטיות שאחת מהן נדירה יחסית ונקראת NF-2 ואילו השנייה שכיחה יחסית ונקראת NF-1.
המחלות יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של תסמינים שונים ובמקרים מסוימים, בעיקר כשהן מופיעות באנשים צעירים, יכולות גם לבוא לידי ביטוי בתסמינים קלים מאוד או באופן א-תסמיני. במאמר זה נתמקד בסוג השכיח יותר של נוירופיברומטוזיס שנקרא נוירופיברומטוזיס סוג 1.
נוירופיברומטוזיס סוג 1 (NF-1)
מחלה שכיחה יחסית שמופיעה בשכיחות של 1:2500-4000 שתוארה בשנת 1882 על ידי פרידריך פון ריקלנהאוזן ונקראה בעבר על שמו (למרות שתוארה עוד קודם לכן על ידי רופאים אחרים). האבחנה של נוירופיברומטוזיס סוג 1 נעשית על ידי ממצאים שניתנים לגילוי בבדיקה גופנית פשוטה יחסית. בין הממצאים ניתן למנות את הבאים:
- כתמי קפה בחלב – כתמים שטוחים בצבע חום כהה עד בהיר מופיעים בקרב 96% מכלל החולים במחלה זו ויכולים להופיע עם הלידה אך גם לאחר מספר שנים מהלידה. מדובר על כתמים עגלגלים ובהירים שהולכים ונהיים כהים יותר וברורים יותר במהלך השנים.
- נודולים על שם ליש – גידולים שנקראים המרטומות שניתן למצוא אותם באיריס (החלק הצבוע בעיניים) של החולים. מדובר על גידולים שפירים שקוטרם שני מ"מ וצבעם חום או צהוב. בקרב 25% מהולים הנגעים נראים עד גיל חמש שנים ועד גיל עשרים 95% יציגו את הנודולים. הגידולים לא ממאירים ואינם פוגעים בראייה.
- גליומה אופטית – 11-19 אחוז מהחולים סובלים מגידולים בעצב הראייה עד גיל עשר שנים. הגידולים יכולים להיות בעלי השפעה מועטה או ללא השפעה כלל על הראייה אך במקרים מסוימים עשויים להיות אגרסיביים מאוד ולפגוע בצורה ניכרת בראייה.
- נוירופיברומות – גידולים שפירים קטנים של מעטפת התאים במערכת העצבים המופיעים בקרב ארבעים אחוז מהחולים. בדרך כלל המעורבות תהיה עורית ותבוא לידי ביטוי בבליטה כהה סגלגלה שתופיע לאורך מיקומים של עצבים או כלי דם בעור. הנגעים יכולים להיות מועטים אך במקרים מסוימים יכולים להופיע מאות גידולים שיגרמו לבעיה אסתטית ניכרת מאוד לעין.
- פלקסיפורם נוירופיברומה – שליש מהחולים סובלים מסוג זה של פיברומה. גם המקור של גידולים אלה הוא בתאי העצב אך בניגוד לנוירופיברומות שמהוות בעיקר מפגע אסתטי, גידולים מסוג פלקסיפורם נוירופיברומה יכולים לגרום לגדילה בלתי פרופורציונאלית של היד או הרגל ולפגוע במבנים המרכיבים את הגפה.
- בעיות בעצמות – פגיעה גרמית אינה נדירה כלל בקרב החולים ויכולה לבוא לידי ביטוי בעקמת, בבלט של העיניים, בעיקום של עצם השוק, בחזה שקוע, בהתפתחות לקויה של החוליות בעמוד השדרה ועוד.
הבסיס הגנטי של נוירופיברומטוזיס סוג 1
חוקרים בתחום מצאו כיום למעלה ממאתיים וחמישים מוטציות גנטיות בגן שנקרא NF1 הממוקם על כרומוזום 17 שיכולות לגרום להופעת המחלה. עם זאת, לא נראה כי קיים קשר בין סוג המוטציה לבין ההתבטאות הסימפטומטית של המחלה. הגן NF-1 מקודד ליצירת חלבון שתפקידו לעכב מספר חלבונים תוך תאיים ובכך למנוע התפתחות של גידולים.
מחצית מהחולים קיבלו עותק אחד של הגן הפגום מהוריהם ומחצית סובלים ממוטציה חדשה שהתרחשה בביצית או בתא הזרע לפני ההפריה או באחד מהתאים זמן קצר מאוד לאחר ההפריה.
תופעות נוספות אשר אופייניות למחלה
באופן עקרוני יש לציין שמאחר ומדובר במחלה כל כך מגוונת, הרי שלא ניתן לקבוע מה תהיה ההשפעה שלה על איכות חיי החולים ועל תוחלת החיים שלהם.
באופן ממוצע כתוצאה מהנטייה המוגברת לממאירויות (שכיחות הגידולים הסרטניים בקרב החולים גבוהה פי 4 מהשכיחות באוכלוסייה הכללית) ובעקבות הנטייה לפתח יתר לחץ דם, תוחלת החיים של החולים קצרה בעשר שנים מזו של האוכלוסייה הכללית.
תופעות נוספות שמופיעות בקרב החולים יכולות להיות קשיי לימודים שמופיעים בקרב שני שליש מהחולים, פרכוסים, כאבי ראש ומנת משכל נמוכה יחסית. חלק מהחולים סובלים גם מהיקף ראש גדול יחסית, מקומה נמוכה, היצרות של המסתם הריאתי בלב, היצרות של עורק הכליה ועוד.
ראו מחלות עור נוספות: