שומה היא נגע עורי שצבעו נע בין שחור לוורוד שנחשבת לגידול שפיר של אלמנטים עוריים המיוצרים על ידי תאים הנקראים מלנוציטים. לרוב המוחלט של בני האדם יש מספר שומות על עורם באופן טבעי שחלקן מופיעות על פני העור בשנת החיים הראשונה אך רובן מופיעות בעשור השני לחיים.
מאחר ובמדינת ישראל קרינת השמש חזקה במיוחד ומאחר ובורכנו בימי שמש רבים במהלך השנה, האוכלוסייה הישראלית נמצאת בסיכון מוגבר לחלות בסרטן העור. לפיכך ישנה המלצה לעבור בדיקות תקופתיות לאבחון מוקדם של סרטן העור.
חשוב להדגיש שישנם אנשים שצריכים לעבור בדיקות לעתים קרובות יותר מאחרים ועל כך נרחיב במאמר זה.
מה היא שומה חשודה? כללים מחייבים!
לפני שניגשים לרופא עור על מנת שיאבחן את השומות שעל פני העור יש להכיר תחילה את הסימנים שעלולים לעורר חשד כי השומה כבר אינה שפירה. אלו הם הכללים לפיהם ניתן להחליט האם יש לגשת לבדיקה של רופא עור:
- באופן נורמאלי שומה לא אמורה לעורר אי נוחות או לגרד. לפיכך בכל מקרה בו השומה מגרדת או כואבת, יש לגשת לקבלת אבחון אצל רופא עור.
- שומות עלולות לדמם במידה והן נפגעות אך כל מקרה של דימום ספונטני שמתרחש ללא מגע בשומה צריך להדליק נורה אדומה.
- שומה שפירה לא משתנה מבחינת הגודל שלה. לפיכך בכל מקרה שבו שומה שגודלה היה יציב במשך זמן רב מתחילה לגדול מבחינת שטח יש לגשת לאבחון.
- שומה שפירה לרוב תהיה סימטרית ולכן במידה והתגלתה שומה לא סימטרית יש לגשת לאבחון.
- שומות שפירות לרוב ניחנות בגוון אחיד. אי לכך במידה ועל השומה מופיעים מספר גוונים יש להעלות חשד כי מדובר על ממצא פתולוגי ולגשת לאבחון.
- בדרך כלל הגבול שבין השומה לעור שמסביבה ברור ומובחן. בכל מצב שבו הגבול נהיה מטושטש ולא ברור יש לגשת לעבור אבחון אצל רופא עור.
- בכל מקרה שבו הקוטר של השומה גדול משישה מ"מ יש לגשת לעבור אבחון.
- המקרה האחרון שמצריך בדיקה אצל רופא עור הוא מקרה שבו נוספות לשומה מספר אחיות חדשות בסביבתה הקרובה.
מה הם גורמי הסיכון שמצריכים מעקב רפואי?
כיום ידוע שישנם אנשים שנמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן העור ולכן על אנשים אלה להיות במעקב צמוד יותר אחר השומות העוריות שלהם מאשר האוכלוסייה הכללית. בכלל זה יש להזכיר את האנשים הבאים:
- כל מי שבעבר חלה בגידולי עור ממאירים או מלנומה.
- בעלי שומות גדולות במיוחד או רבות במיוחד.
- אנשים שבצעירותם סבלו לפחות פעם אחת מכוויות שמש.
- בעלי עיניים בהירות, נמשים ועור בהיר.
- אנשים שנחשפים באופן קבוע לשמש במשך למעלה משעתיים ביום בין השעה עשר בבוקר לארבע אחר הצהריים.
כיצד מתבצע האבחון?
בדיקת האבחון מתבצעת באופן לא פולשני. הבדיקה מתחילה בכך שהמטופל מסיר את בגדיו ורופא העור עובר על פני כל אזורי גופו ומחפש נגעים חשודים. במידה ומתגלים נגעים חשודים הרופא יכול להחליט אם ברצונו לצלמם לצורכי מעקב או להסירם לצורכי בדיקה מיקרוסקופית. במידה והרופא יחליט להסיר את השומה או חלק ממנה לצורך ביצוע בדיקה מעבדתית באפשרותו לעשות זאת במקביל לסריקת הגוף בטכניקות שונות שמבוצעות תחת הרדמה מקומית.
כיצד ניתן לבצע בדיקה עצמית לגילוי שומות חשודות?
את הבדיקה העצמית ניתן לבצע לבד ללא עזרה חיצונית אך בהחלט מומלץ לבצעה בסיוע של בן או בת הזוג. את הבדיקה מבצעים מול ראי בעירום מלא כשעל הראי להיות בגודל הגוף. כמו כן רצוי להיעזר במראת יד על מנת לראות אזורים נסתרים.
במהלך הבדיקה יש לסרוק את כל החלק האחורי של הגוף ולבדוק את כל שטח העור לרבות את אזור כפות הרגליים, השפתיים, חלל הפה, המפשעה, הקרקפת ועוד. כמו כן מומלץ לתעד את השומות הקיימות על ידי מצלמה כדי לבחון את ההשתנות שלהן. בכל מקרה שבו מתגלים המצבים שהוזכרו לעיל (חוסר סימטריה, שינויי גודל, גוונים מרובים ועוד) ישנו צורך לקבוע תור לאבחון אצל רופא עור.