שטפי דם וחבורות

שטפי דם וחבורותפצעים וחבורות מופיעים על העור לכל אורך חיינו. לפעמים זה קורה בגלל נפילה מאופניים, פעמים אחרות בגלל שנתקעים בקירות ויש כאלו שאפילו תפיסה חזקה של הילד יכולה לגרום להם לחבורה גדולה וכואבת.

לרוב החבורות הללו יופיעו וילכו באותה המהירות והן לא צריכות להטריד או להפחיד, אך ישנן פעמים בהן חבורות מעידות על תהליכים המתרחשים בגוף ומצריכים טיפול יסודי.

אז כיצד ניתן לדעת מתי אפשר לתת לחבורה להיעלם באיטיות ומתי יש לרוץ לרופא כדי לטפל?

כיצד נוצרות החבורות?

מתחת לעור זורמים כלי דם קטנים המאפשרים זרימת דם תקינה לכל תא ותא בגוף. לפעמים עקב מכה חיצונית או פציעה נפגעים כלי הדם הללו ומתחילים לדמם. למרות הדימום, העור שמעל כלי הדם לא נקרע ולכן אין לדימום לאן לצאת. הוא מצטבר במקום, נוצרים קרישי דם קטנטנים המשנים את צבעם וזוהי החבורה הנראית לעין במבט חיצוני.

צבעים שונים

לאורך הזמן בה החבורה נמצאת על הגוף ניתן להתרשם ממגוון צבעי הקשת שיופיעו עליה. בתחילה היא תיראה אדומה כהה מתחת לעור. כשהדם יתחיל להקריש היא תיהפך להיות סגולה-כחולה-שחורה. בעת הריפוי היא הופכת להיות חומה-צהובה עד להיעלמות.

הצבעים השונים נובעים מחומרים המתפרקים מן הדם הכלוא במקום ומתחילים להתפשט בגוף.

כיצד ניתן להקטין את החבורות?

במידה והאדם נופל, מקבל מכה או מרגיש שהוא עומד לגלות חבורה על עורו, יש למהר ולקחת שקית של ירקות קפואים מן המקפיא. את השקית יש ללחוץ אל איזור המכה לאורך זמן. הקור והקיפאון לא מאפשרים לדם נוסף להגיע אל המקום וכך מקטינים את גודל החבורה הנוצרת.

אז איך נדע מתי ללכת לרופא עם חבורות?

גודל

חבורה פשוטה אמורה להגיע לשיא גודלה כבר ביום הראשון. במידה והחבורה ממשיכה לגדול לאחר היום הראשון – זהו סימן אזעקה שמצריך פנייה מיידית אל הרופא כדי לוודא מה קורה. יכול להיות שמתרחש במקום דימום מתמשך ויכול להיות שנוצר זיהום – חשוב לבדוק.

נפיחות

חבורה שגורמת להתנפחות או להרגשה שהמקום קצת צפוף וצמוד – מצריכה הסתכלות של מומחה. כל נפיחות כזו יכולה להצביע על מספר סימפטומים אפשריים שאסור להתעלם מהם.

משך הזמן

חבורה ממוצעת אמורה להישאר על הגוף עד שבועיים ואז לחלוף. במידה והיא נשארת לזמן רב יותר או שהיא חולפת ואז חוזרת לא סיבה הנראית לעין – זוהי בהחלט סיבה ללכת לבדיקה אצל הרופא.

מסביב לעין

חבורות מסביב לעין יכולות להיות מציקות במיוחד. במידה והחבורה סביב העין גורמת לצמצום שדה הראייה לחוסר יכולת לסובב את המבט או להפרעה אחרת, יש ללכת לרופא מומחה שיבדוק את הנושא וימנע נזק עתידי שאולי יכול להתרחש.

תרופות

במידה והאדם לוקח תרופות נגד קרישה או לחילופין תרופות מעודדות קרישה – הדבר עלול להשפיע על הצורה בה הוא נחבל וכיצד החבורות מתבטאות על העור. במידה והדבר מפריע או מטריד את המטופל, רצוי לפנות לרופא כדי לדבר איתו על כך. לעיתים ישנה אפשרות של החלפת תרופות כדי להימנע מתופעת לוואי זו. חשוב לדעת כי אסור בשום פנים להחליף תרופות ללא התייעצות אישית עם הרופא.

חבורות בראש

במידה והחבורות מתגלות בראש יש לחשוב על לגשת לרופא באופן מיידי. הגולגולת מגנה על המוח, אך לעיתים יכול להיות מצב הקרוי "זעזוע מוח" בו האדם עלול להיות מעורפל, להקיא ולאבד הכרה. אלו תסמינים קשים ובמידה ויש חבלת ראש יש ללכת ולהיבדק בהקדם.

צרו קשר לפתרונות לטיפול בפסוריאזיס >>