פצעי קור המוכרים גם כפצעי חום הם ההוכחה לכך שהחיים יכולים להיות לעיתים לא הוגנים. אנשים מסוימים יכולים לקבל אותם ואחרים לא. אם קיבלת פצע קור אל דאגה. ישנם דרכים לטיפול ומניעה בפצעי קור.
על אף שמם, פצעי קור אינם נגרמים מקור. וירוס הרפס סימפלקס סוג 1 (HSV-1) הוא לעיתים קרובות הגורם. אפשר להידבק ממגע עם אדם הנגוע בנגיף דרך העור או במעבר של נוזלי גוף. הוירוס פוגע בעור בכך שהוא מפיץ את הנגעים על גבי העור. הכאבים מפצעי הקור נמשכים כשבוע. בין ההתפרצויות הוירוס רדום בתוך תאי עצב כך שהוא לעולם לא נרפא לחלוטין.
כשני שליש מהאוכלוסייה נדבקו במהלך חייהם בוירוס (HSV-1). ההדבקה מגיעה ברוב המקרים מנשיקות מקרובי משפחה או מהפרטנר הזוגי. אז מדוע רק ספורים חסרי מזל מקבלים את הפצעים? התשובה עשויה להיות גנטיקה. רוב האנשים שיש להם פצעי קור חולקים גנים הקשורים להתנהגות הוירוס HSV-1 בגוף, מה שעלול לגרום להתפרצויות של הנגיף.
HSV-1 הוא נגיף המצוי בעצבים. הנגיף רדום רוב הזמן אך עשויים להיות טריגרים שיעוררו אותו ולגרום להופעת פצעי קור. הסיבות יכולות לנוע מחשיפה לשמש או עליית חום הגוף עד למתח נפשי וקבלת המחזור החודשי. יש אנשים המקבלים פצעי קור פעמיים בשנה או פחות ויש כאלו הנאלצים להתמודד עם פצעי הקור על בסיס חודשי.
איך מונעים פצעי קור או מה עושים כשהם מופיעים? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם במקרים כאלה:
- 1. עם הופעתו של הפצע, סביר שהוא יישאר שם בין שבוע לשבועיים. אין תרופה לפצעי קור, אך ניתן כיום למצוא קרמים וג'לים מיוחדים, שיכולים להקל משמעותית על תחושת הצריבה ועל הכאב, הנלווה להם. בנוסף, מומלץ גם לנסות קומפרסים קרים וחמים. יש להניחם ישירות על הפצע למשך מספר דקות. תחושת ההקלה ניכרת לרוב באופן מידי.
- 2. לוקח זמן עד שהפצע עובר ומומלץ מאד להיאזר בסבלנות. עם הופעת התסמין הראשון של הפצע, שיהיה בדרך כלל כמעין שלפוחית, כדאי למרוח עליו קרן מיוחד המכיל Zovirax או Denavir. קרמים אלה ניתנים בעת הצגת מרשם רופא.אם נוטלים אותן מיד עם הופעת התסמין הראשון של פצע הקור, זמן הריפוי יכול להתקצר משמעותית
- 3.כדאי מאד להתחיל עם תרופה בשם Acyclovir, תרופה אנטי ויראלית המומלצת לסובלים מפצעי קור. יש לקחת אותה במשך חמישה ימים, חמש פעמים בכל יום. לאחר מכן, מומלץ לפנות לרופא המטפל כדי לבחון את המשך הטיפול, אם יש צורך בכך.
- 4. הסיבות להופעת פצעי קור יכולות להיות רבות. באופן כללי, כדי למנוע את הופעתם, כדאי מאד להימנע מחשיפה רבה מאד לשמש, להשתדל למרוח קרם הגנה עם מסנני קרינה, להקפיד על שינה טובה, פעילות גופנית מדי יום וגם לשמור על רמות לחץ תקינות. סטרס הוא אחת הסיבות להופעות פצעי קור.
- 5. במקרים מסוימים יש לפנות בדחיפות לרופא המשפחה: אם אתם סובלים ממערכת חיסון חלשה מאד, אם פצעי הקור שלכם לא חולפים בתוך שבועיים ימים, אם הסימפטומים הנלווים לפצעי הקור הם חמורים, אם העיניים שלכם מגורות ודומעות ואם פצעי הקור הופיעו במקומות רבים בגוף ובעוצמה חריפה מאד.