איך הסוכר משפיע על העור שלכם?

מתוק מתוק אבל לא טוב לעור שלכםעובדה ידועה היא כי סוכר מזיק להיקף המותניים, אך העובדות הפחות ידועות הן השפעתו על העור. התקשורת מלאה בדיווחים שליליים לגבי השפעות הסוכר על בריאות הלב ושיעורי ההשמנה, אך כיום מזהירים רופאי עור ותזונאים מפני ההשלכות של סוכר על העור, ומפרטים מה ניתן לעשות בקשר לכך.

 ההשלכות השליליות של סוכר על העור

באכילת סוכר או אכילת מזונות עתירי סוכר, הממירים את הסוכר במהירות, בין אם זה בצורת תפוח או פרוסת עוגה, הגוף מפרק פחמימות אלו לגלוקוז, מה שמגביר את רמות האינסולין.

פחמימות פשוטות, כגון סוכר מזוקק, לחם לבן ומשקאות ממותקים, גורמים לרמות האינסולין לעלות, בתופעה אותה מכנים רופאי עור "פרץ דלקת בכל הגוף".

דלקת מייצרת אנזימים המפרקים את הקולגן והאלסטין, וכתוצאה מכך מתרחש עור נפול ונוצרים קמטים. סוכר מתחבר לקולגן בעור, ומלבד הגברת השפעות ההזדקנות, הוא עלול אף להחמיר בעיות עור כגון אקנה. בנוסף, ככל שאדם אוכל יותר סוכר, כך סביר יותר שיפתח עמידות לאינסולין, העשויה להתבטא בצמיחת שיער עודף וכתמים כהים על הצוואר ובקפלי הגוף.

הסוכרים מהם יש להימנע

הבנת האינדקס הגליקמי, בקנה מידה הקובע כמה מהר עולות רמות הסוכר בדם לאחר צריכת מזונות מסוימים, היא המפתח להבנת הצורך בבחירות נכונות של מזונות המתאימים לעור, כשמדובר בסוכר.

פחמימות פשוטות הן האויב של העור, שכן הן מתפרקות במהירות לגלוקוז וגורמות להגברת האינסולין. יש להימנע ממזונות מעודדי דלקת, הגבוהים בחומרים גליקימים או עשירים בשומן רווי כגון לחם לבן, ממתקים, מזונות מטוגנים, גלידות, מיצי פירות, פסטות לבנות, קטשופ, גבינות שמנת, ריבות, פיצה, סוכרים לבנים וחומים, חטיפים ארוזים ומשקאות ממותקים מוגזים.

מהם הסוכרים המותרים לאכילה?

במקום המזונות המזיקים לעור, יש להעדיף פחמימות מורכבות כגון ירקות ואורז מלא, המתפרקים לגלוקוז בקצב איטי יותר, ולכן אינם גורמים להגברת האינסולין. אפשרויות למזונות בעלי ערכים גליקמיים נמוכים הם שעועית, אגוזים ודגנים מלאים, כמו גם מזונות סיביים המעכבים את ספיגת הסוכר ומסייעים להשגת שליטה ברמות הסוכר בדם.

מומלץ להשתדל לאכול תזונה אנטי דלקתית המכילה שומנים בריאים, כמו שמן זית ואבוקדו, חלבונים רזים כגון סלמון, סיבים כגון ברוקולי וכרובית, ורכיבים נוגדי חמצון כגון גרגרים, להשגת עור זוהר וצעיר.

טיפים למניעת השפעות הסוכר על העור

מומלץ להקפיד על צעדים המסייעים למניעת ההשפעות המזיקות על העור, כגון:

שינה מספקת – כשאדם אינו ישן היטב, הגוף משחרר קורטיזול, שהוא הורמון לחץ המגביר את רמות הסוכר והאינסולין.

מתחים – מומלץ להימנע ממתחים, שכן הם עלולים להגביר את רמות האינסולין בדיוק כמו אכילה עודפת של סוכרים. השפעות הלחץ מגבירות במיוחד פצעוני אקנה.

ארוחות תכופות ומאוזנות – הפחתת צריכת הסוכר אין פירושה הפחתת צריכת המזון עצמו. אם המטרה היא לשמור על רמות יציבות של סוכר בדם, יש להקפיד על אכילה קבועה של מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, וחלבונים, אחת לשלוש שעות, על מנת למנוע את הגברת האינסולין.

הקפדה על שיטות בישול – בבישול עמילנים, כגון תפוחי אדמה ומזונות המכילים חיטה, יש לזכור כי החום המעורב בבישול עלול להוביל להגברת האינדקס הגליקמי של פריט המזון. לכן יש להימנע מעמילנים מטוגנים באש גבוהה המעובדים בשיטות מסחריות.

סדר האכילה – במהלך הארוחה, יש לאכול תחילה את החלבונים, שכן הם אינם מעוררים הגברת אינסולין ולכן שומרים על הגוף מפני השפעות דלקתיות הנגרמות באכילת מזונות היוצרים עלייה חדשה של אינסולין.

שומנים הם חברים – שומנים בריאים, כגון אומגה 3, שומרים על מראה עור רך, גמיש וזוהר, במילים אחרות – צעיר.

ראו גם:

התמודדות עם אקנה

הגורמים להווצרות אקנה

 

צרו קשר לפתרונות לטיפול בפסוריאזיס >>