כשהימים מתחילים להתארך, כאשר ההורים והילדים כבר נערכים לקראת חופשת הקיץ עם שפע הפעילויות והטיולים, חשוב לזכור עובדה חשובה. הקיץ הוא גם עונת השגשוג של מזיקים שונים, של שפע חרקים ובעלי חיים שחלקם עלול להיות מסוכן.
זהירות לסובלים מאלרגיה
כאשר חושבים על המזיקים של עונת הקיץ, מיד עולה בדמיון תמונה של נחש ואולי של עקרב. עם זאת, חשוב לזכור שבעונה זו מתרבים מינים רבים של חרקים לרבות יתושים, עכבישים, נמלים, מקקים, קרציות, דבורים. בדרך כלל, עקיצה של חרקים איננה מסוכנת, אולם כאשר מדובר באדם מבוגר או בילד אלרגי התוצאה עשויה להיות סכנה ממשית לחיים. עקיצה של עכביש או זו של דבורה תהיה מסוכנת רק כאשר מדובר בילד צעיר לימים, כאשר נפגעים מעקיצות מרובות או כאשר מדובר במבוגר הסובל מאלרגיה.
בכל מקרה שידועה אלרגיה חשוב להימנע ככל האפשר ממקומות שבהם המזיק הספציפי עלול להיות נוכח. אפשרות אחרת, שמקובלת למשל בקרב אנשים אלרגיים לדבורים היא להצטייד בכדורים מיוחדים או במזרק שמונע מהארס להשפיע על מערכת הנשימה באופן שיוביל לחנק, עם מניעה של עליה קיצונית בלחץ הדם.
זהירות – עקרבים ונחשים
עקרבים ניתן לפגוש בסביבה חמה בעיקר, אך הם עלולים להימצא גם בשטחים פתוחים באזורים הרריים. באזור הדרום ובהרי ירושלים הם יחסית נפוצים אך ניתן למצוא אותם גם ברמת הגולן ובגליל. את המינים הארסיים והמסוכנים יותר ניתן לזהות על פי שני מאפיינים – גודל וצבע. העקרב הצהוב מסוכן בדרך כלל ולא כך – העקרב השחור. בנוסף, דווקא עקרבים שצבתותיהם עדינות ודקות יותר נחשבים למסוכנים ובעלי ארס חזק יותר.
עקיצה של עקרב מסוכנת במיוחד בקרב ילדים, אולם בדרך כלל השפעת העקיצה תהיה כאב עז ולא מעבר לכך. במידה ונתקלים בסימפטומים כגון הפרשת ריר, דופק מוגבר, סחרחורת – יש להתפנות במהירות לקבלת עזרה רפואית. בדומה לעקרבים, גם הנחשים מחבבים את העונה החמה ויש להם סיבה טובה – היותם בעלי דם קר. במיוחד בתחילת העונה הנחשים פעילים במיוחד ורמות הארס שלהם גבוהות.
הצפע נחשב לאחד הארסיים שבנחשי ארצנו אך אין הוא היחיד. למי שאיננו מומחה כדאי להתייחס לכל נחש כאל מזיק מסוכן. אין לתחוב ידיים מתחת לאבנים, מומלץ לטייל בנעליים גבוהות ולא בסנדלים ובמקרה של הכשה – אין למצוץ את הארס ויש לדאוג לפינוי מידי לבית החולים. מומלץ לצלם את הנחש שכן כך ניתן להתאים במהירות את הנסיוב המשמש לטיפול.
מזיקים מוצצי דם
על פי רוב מזיקים מוצצי דם המצויים בארץ, כגון פרעושים, קרציות, יתושים, אינם מהווים סכנה. העקיצה איננה מסכנת חיים ולרוב יוצרת תחושה לא נעימה של גירוד ואי נעימות. ניתן להיעזר בתכשירים להרגעת האזור שנעקץ ויש אפשרות להשתמש בתכשירים או במכשור להרחקת המזיקים הללו מסביבת המגורים. התקנת רשתות לחלונות, שימוש בבגדים ארוכים, מכשירים מסוג "קטלנים" שיכולים לחסל את המזיקים באמצעות זרם חשמלי.
ראוי לציין שדווקא קרציות המחבבות בעיקר את הכלבים עשויות להדביק בני אדם במחלה מסוכנת ושמה קדחת הבהרות. ניתן לזהות הדבקה בשל הופעת כתמים אדמדמים, המלווים וחום וכאבי ראש. הטיפול המתאים – אנטיביוטיקה. אי טיפול עלול להוות סכנה (הזמר המנוח מאיר אריאל הלך לעולמו מסיבה זו).
מומלץ בבית ניתן להקדים פתרון על ידי שימוש בתכשירים נגד קרציות לכלבים. יצוין כי הקרציות עשויות להתקיים זמן רב במצב רדום, אפילו במערות. לעומת זאת, דווקא עקיצות יתוש אינן מהוות סכנה ממשית. נגיף הזיקה עדיין לא "עשה עלייה" וקדחת הנילוס המערבי איננה באמת מחלה מסוכנת והיא עוברת מאליה כעבור מספר ימים.