כוויות מתרחשות כשהעור ורקמות אחרות חשופים לטמפרטורות נמוכות באופן קיצוני. הכוויות עשויות להתרחש בתוך דקות לאחר החשיפה לטמפרטורות הקיצוניות, או אפילו בטמפרטורות הקפאה כגון צינת רוח ושהייה בגובה רב כשהגוף רטוב.
הכוויות משפיעות בדרך כלל על הידיים, הרגליים, האף, הלחיים והאוזניים. אלו הם פצעים שטחיים על העור והרקמות מתחת לעור, אך הנזק אינו מתרחש לטווח הארוך.
הגורמים לכוויות קור
כשהגוף חשוף לקור קיצוני, הוא מנסה לשמור על חומו הטבעי. כלי הדם הנמצאים קרוב לפני שטח העור, מצטמצמים, ובכך מאלצים את הדם לעבוד קשה יותר על מנת לשמור על חום הלב והריאות, מתוך מטרה למנוע היפותרמיה, המתרחשת כשטמפרטורת הגוף יורדת מתחת ל-34 מעלות.
יחד עם זאת, מצב זה מונע זרימת דם מספקת לגפיים, מה שגורם להם לקפוא. כלי הדם מתחילים להתכווץ ולהתרחב כדי לשמור ככל הניתן על חום הגפיים, אך בתנאים קרים ביותר, הם מפסיקים להתרחב.
כשטמפרטורת העור יורדת לרמה נמוכה ביותר, גבישי קרח עשויים להיווצר סביב התאים ובתוכם, ולהקפיא תאים ואף לגרום לפקיעתם. חוסר זרימת דם המתרחש כאשר הגוף מפנה את זרימת הדם מהגפיים, עלול לגרום אף נזק לתאים.
סימנים ותסמינים
אלו הם סימני ותסמיני כוויות קור:
- תחושת כאב או עקצוץ המובילים לתחושת קהות על העור.
- עור חיוור, קשה וקר עם מראה של נגעים.
- שטיפות דם באזור הכוויות.
- תחושת צריבה ונפיחות כתוצאה מנוזל מצטבר, תסמין זה עשוי להימשך מספר שבועות.
- הופעת שלפוחיות על העור.
- גלדים שחורים דמויי קרומים, העשויים להתפתח בתוך מספר שבועות לאחר החשיפה לקור.
תכנית טיפול חירום לכוויות קור
זהו מצב חירום רפואי, וחיוני לקבל טיפול רפואי בהקדם האפשרי. יש להסיר בגדים רטובים ולבודד את האזורים הנגועים. הרופא ישטוף את האזור הפגוע עם חומר חיטוי וילביש את המטופל בלבוש סטרילי.
אם לא זמין טיפול רפואי מיידי, יש לחמם את האזור מוכה הקור באמצעות טבילה במים חמים, או באמצעות חימום האזור עם בגדים או שמיכות חמות. לעולם אין להשתמש במים רותחים, או לקרב את האדם הסובל מהכוויות למקור אש.
אין להניחו על כרית חימום או מקור חום יבש אחר, היות ושיטות אלו עלולות לשרוף את העור ולהשיב את כוויות הקור.
יש להסיר את כל התכשיטים מהאזור הפגוע למניעת התנפחות. אין לשפשף או לעסות חלקים קפואים בגוף, ולהימנע מהליכה. יש לעטוף את האזור בתחבושות יבשות, ולהניח תחבושות בין אצבעות הידיים והרגליים על מנת להפריד ביניהן.
במקרים חמורים, וכשטיפול החירום לא צלח, יש להתאשפז ולקבל טיפול רפואי. תרופות מקלות על הכאב, והרופא נוקט בצעדים למניעת או טיפול בזיהום אפשרי. כוויות קור עמוקות מלוות בדרך כלל בהיפותרמיה, שהיא מצב רפואי הדורש טיפול בבית חולים.
מניעת כוויות קור
כשאדם יוצא החוצה במזג אוויר קר במיוחד, עליו לנקוט בצעדים הבאים למניעת כוויות קור:
אביזרי בידוד – יש להשתמש בכפפות חמות, גרביים עבות ומגפיים מבודדים, שכן כפות הידיים והרגליים מהווים תשעים אחוזים ממקרי כוויות הקור.
במקרה של רטיבות – יש להחליף בגדים מיד ולא להישאר עם בגדים רטובים בחשיפה לקור עז.
כיסוי הראש – מומלץ לכסות את האוזניים ולחבוש כובע חם, שכן כ-30% מכוויות הקור מתרחשים דרך הראש.
מזון ושתייה – יש לשתות שפע נוזלים ולאכול טוב במהלך טיולים ארוכים בחוץ במזג אוויר קר. יש להימנע משתיית אלכוהול וקפאין, ועישון סיגריות.
כתמים לבנים על הפנים והאוזניים. מאותתים על כוויות קור.