העור הוא השכבה החיצונית ביותר של הגוף, המפרידה בינינו לבין העולם החיצון. כדי לספק את ההגנה הזו צריך העור להיות שלם – ללא חתכים, פציעות או כוויות. כל אלו פותחים פתח מסוכן שיכול לגרום לזיהומים דלקות ואף כניסת חיידקים פנימה.
מצב המוגדר כ"אקזמה" הוא מצב בו העור מגרד, יבש ולעיתים אף מתחיל להעלות גלדים. כל אלו נגרמים עקב אלרגיה שהגורם לה אינו תמיד ידוע, אך הוא אינו זיהומי. במידה והחולה יגרד את האקזמה הוא יחווה הנאה רגעית, אך הסיכונים הם רבים – דימום, זיהום הצטלקות וחוסר נוחות מתמשך.
אז אם אסור לגרד, מה אפשר לעשות כשזה הדבר שהכי רוצים לעשות בעולם? כל הפתרונות
1. קירור האזור המגרד
זהו אחד הרעיונות המוכרים ביותר – אך גם היעילים ביותר. יש לקחת מגבת, לטבול במים קרים ולהניח על האזור המגרד. במידה והגרוד קשה, כדאי לקחת שקית של ירקות קפואים מהמקפיא ולהצמיד למקום. הקור גורם לחוסר תחושה וכך מנטרל את הגירוד, אך לוקח לו כעשר דקות להיכנס להשפעה.
2. גירוד במראה
זה אולי נשמע כמו תעלול זול, אבל נסו את זה בבית. במידה ומרגישים גירוד קשה עימדו מול המראה. אם יד ימין היא זו שמגרדת, במראה תשתקף לכם יד שמאל. כעת גרדו את היד הזו ותוכלו לראות שהמוח שלכם מקבל מסר שהגירוד מתבצע באקזמה עצמה והלחץ לגרד יורד – גם אם בפועל גירדתם יד אחרת לגמרי.
3. לחץ במקומות הנכונים
מחקרים הוכיחו כי לחץ על נקודה נכונה בזרוע יכול להקל גירוד מאקזמה בכל מקום בגוף. כדי לעשות זאת בדרך הנכונה עטפו את מרפק שמאל בעזרת יד ימין. כעת, לחצו בעזרת האגודל ממש מעל המרפק ועסו את האזור בחוזקה במשך שלוש דקות תוך כדי נשימה עמוקה. כעת תופתעו לגלות שהגירוד נעלם.
4. משחה לאקזמה
פתרון מעולה הוא משחה ייעודית לגירודים או לאקזמה. בשוק מצויות מגוון של משחות ייעודיות נגד גירודים, אך ניתן להשתמש בכל משחה לה יש אפקט של שיקום העור. מומלץ למרוח משחה עבה שתשכיח את האקזמה שמתחתיה ותגרום לתחושת הקלה.
5. סגולות השמן
מחקרים רבים הוכיחו כי שמן חמניות יכול לעזור להקל על כאבים בעור ולאפשר שיקום מהיר במקרה של פציעה. באותה נשימה הוכח כי שמן קוקוס עוזר להפחית דלקת וכאבים. אם כך, ניתן להשתמש בשמן מהמכולת הקרובה לביתכם כדי להקל על הגירוד.
למרות הסגולות הרבות של שמן זית הוא אינו מומלץ לגירוד ואין להשתמש בו במקרה של אקזמה.
6. הידרוקוטיזון
כל משחה המכילה סטרואידים יכולה לעזור במקרה של גירוד חיצוני לעור. המשחה תפסיק באופן יעיל ביותר את הגירודים אך חשוב לדעת שלעיתים קרובות הגירוד יחזור מיד לאחר הפסקת השימוש במשחה.
בנוסף, לסטרואידים יש מספר תופעות לוואי שיכולות להיות קשות לחלק מהמטופלים ולכן עדיף לגשת אליהם כאל מוצא אחרון.
7. טכניקות הרגעה
רבים מתמודדים עם גירודים והפרעות קשות באמצעות למידה של טכניקות הרגעה ייחודיות. יוגה, מדיטציה, מודעות לגוף ושיטות רבות אחרות מציעות היכרות עם הגוף, הבנה היכן נמצאת הבעיה ויכולת ריכוז להתמודד איתה ללא עזרים חיצוניים.
8. תעסוקה מתמדת
הידיים יכולות לנדוד לגירוד בכל פעם שמשעמם, ממש כמו המנהג של אכילת ציפורניים. לכן, חשוב לשמור על הידיים עסוקות בכל זמן. רצוי לעבוד, לרקום, לסרוג או לעסוק בכל פעילות אחרת.
כיום קיימים גם עזרים שנועדו לאפשר לבעלי הפרעות קשב וריכוז לשבת לאורך זמן – כך שניתן להשתמש גם בהם כדי להעסיק את הידיים לאורך זמן.